Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

И тазгодишната среща на върха за климата в Полша не постигна напредък към ново глобално споразумение.

Късно снощи завърши срещата на ООН по въпросите на климатичните промени COP-19, без да се постигне сериозен напредък. Срещата бе обречена на провал заради отрицателните действия на домакините от Полша и още няколко държави по-рано през последните две седмици, което доведе и до масовото напускане на делегатите на екологичните организации, гражданските групи, младежките представители преди два дни, в знак на протест, за което Коалиция на климата вече съобщи в извънредно прессъобщение.

Какво следва от тук нататък?

Най-важните решения остава да бъдат взети следващата година на COP-20, в Лима, Перу, но най-вече на COP-21 в края на 2015г. в Париж, Франция. Там трябва да се приеме обвързващо юридическо споразумение с ясно разписани ангажименти за периода след 2015г., което да продължи ангажиментите на страните след приключилия, но удължен до този срок протокол от Киото.

Представителите на неправителствения сектор и гражданските движения, заявиха:

– Ние напуснахме този провален и доминиран от замърсяващите корпорации COP, но ще се върнем обединени и по-силни за следващите!

Сред участниците тази година бяха и двама представители от България. Анета Стефанова и Борислав Сандов. Коалиция за климата – България, представя по-долу, обобщение на срещата във Варшава и общото заключение от срещата от Анета Стефанова и коментар от Борислав Сандов, публикувани на информационния портал Блулинк, член на коалицията, както и позицията на WWF.

http://www.bluelink.net/novini/grazhdanskite-organizatsii-napuskat-klimatichnite-pregovori-vav-varshava.html

http://www.bluelink.net/novini/borislav-sandov-oporochen-protses-spava-globalnite-resheniya-za-klimata.html

http://wwf.panda.org/?212630/Last-chance-change-needed-for-climate-negotiations-in-Lima-2014