Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

През последните години темата „климатични промени” все по-често e в обществения и медиен фокус и това не е случайно. От една страна, почти няма човешка дейност, която в някаква степен, пряко или косвено, да не се влияе от климата. От друга страна, в последните десетилетия все повече са фактите и данните, потвърждаващи промени на климата в глобални и по-малки мащаби.

Има консенсус по отношение на ролята и важността на тези промени заради рисковете и уязвимостта на редица сектори на икономиката към тях. В същото време има и разминаване в разбиранията за необходимостта от иконкретниявид на действията, които да адресират климатичните промени, най-вече на национално ниво. Поради сложността на климатичната система на Земята и разнообразните ефекти от промените в климата за различните части на планетата и за различните човешки дейности, няма общовалидни „рецепти” за реакция при специфичните условия на дадена страна.

Сдружение за изследователски практики (СИП) в рамките на проекта „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“,http://www.zelenizakoni.com/za-proekta организира дебат, по време на който представители на политически партии и граждани ще обсъждат националните политики за промените в климата. Събитието е от 18 ч. в конферентната зала на БНРhttp://radioitelevizia.obekti.point.bg/%D0%B1%D0%BD%D1%80/27095 . Водещ експерт по темата е Антоанета Йотова от Коалиция за климата, а модератор на дебата – Иван Бедров.

Програма Бинар на БНР ще излъчи дебата на живо по Ефир 2 , който ще се предава в реално време и от началната страница на проекта на СИП – http://www.zelenizakoni.com

Въз основа на факти за климата на Земята през последните десетилетия и за проявите на климатични промени в България, на дебата ще се обсъждат предприетите действия на международно, европейско и национално ниво, ще се коментира дали и как подобни действия са присъствали в предизборните програми на партиите и коалициите в България за парламентарните избори през 2013 г. И не на последно място, осъществяват ли се у нас адекватни политики с оглед уязвимостта на българската икономика от климатичните промени.