Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Къде: пл. Независимост, пред Министерски съвет

Кога: 7 декември (четвъртък), 18:30 ч.

Събираме се пред Министерски съвет, където с помощта на фенери и чадъри ще нарисуваме слънце. Акцията се организира от „Грийнпийс“- България.

С нея от Коалицията искаме напомним, че е време българските политически лидери да подкрепят и създадат възможности хората сами да произвеждат енергията която консумират от възобновяеми източници, а не да субсидират замиращата въглищна индустрия.

Защо правим всичко това?

На 18 декември, всички министри на енергетиката от Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“. В тази връзка, Коалиция за климата изпрати ОТВОРЕНО ПИСМО до Министър-председателят и Министъра на енергетиката, в което писмо акцентираме следното да бъде взето предвид на предстоящата среща на 18-ти:

  • Да даде право на всеки гражданин в България и в ЕС самостоятелно да произвежда енергия от възобновяеми източници в дома или в общността си и да я продава на справедлива цена;
  • Да се противопостави на отпускането на субсидии за въглищни, ядрени и газови централи, вместо това да насърчи производството на енергия от ВЕИ от домакинства, общности и малки предприятия;
  • Да подкрепи по-амбициозна цел за дела на възобновяема енергия в ЕС (поне 45% ВЕИ до 2030 г.).