На 20 юни, най-дългия ден в годината, си припомнихме как слънцето е източник на щастие, здраве, но и богатство за всички нас. 

Отбелязахме деня с Празник на слънцето в Център МИР – Папанчев в кв. Факултета, където събрахме деца и техните родители на забавна, но и полезна за всички среща в горещия следобед. 

По-малките сериозно се забавляваха и показаха различните си творчески таланти, напътствани и провокирани от известни артисти в няколко работилници. Те писаха собствени текстове на рап песен, които след това записаха професионално с рапъра ЖЛЪЧ, показаха изключителни брейк стъпки със Sofia City Breakers и X-Energy Crew, рисуваха графити с Константин Кръстев–Костура и 0511.bg, както и сътвориха маски на слънца и рисунки на камък. Убедихме се, че българската артистична сцена има бъдеще. 

Енергийната бедност струва скъпо

Избрахме мястото и деня неслучайно. Освен че имат ниски доходи, жителите на кв. „Факултета“ плащат много високи сметки за електрическа енергия. Често това е свързано с употребата на неефективни уреди и с недобрата сградна изолация. Енергийната бедност струва скъпо. 

Запознахме се с екипа на Център МИР преди 3 години, когато решихме да дарим фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди. Поставихме я на покрива на сградата им на ул. Суходолска, недалеч от мястото, където се проведе празника в четвъртък. В деня, в който влязохме в летния слънчев сезон, заедно с колегите от Habitat for Humanity Bulgaria и Health & Social Development Foundation – HESED разказахме по-подробно на жителите на „Факултета“ за възможностите, които им дава възобновяемата енергия и по-конкретно – най-достъпната възможност за производство на електричество за собствени нужди. 

Фотоволтаици на балкона: най-достъпното решение

За по-големите гости на Празника на слънцето демонстрирахме фотоволтаичен панел, който е подходящ за поставяне на балкон. Лесният монтаж и инсталация на този тип решения е сериозно предимство. Екипът ни демонстрира сравнително проста, но ефективна конструкция със скоби, която обикновено се използва. Чрез нея панелът просто се закачва за парапета на балкона на всяка сграда без нужда от някакви специални умения. Мини домашните електроцентрали от този тип обикновено се състоят от два панела, преминаващи през инвертор и завършващи със стандартен контакт към мрежата за директна употреба. Така се избягва и нуждата от по-сложна инсталация. Този подход ги прави лесни за пренасяне – особено за семейства, които нямат собствено жилище, живеят под наем или се случва да сменят населеното място и дори страната.  Просто трябва да ги изключим и може да си ги вземем с нас. 

Нашите сметки показват, че едно домакинство, което разполага с два такива панела на балкона си, годишно може да произведе между 800 и 1200 kWh електроенергия, т.е. по 80-100 kWh на месец. Макар и с по-малък капацитет от покривните инсталации, особено в месеците с по-дълги дни фотоволтаиците на балкона могат да помогнат съществено в захранването на нуждите ни през деня – например хладилник, телевизор, компютър, вентилатор, дори климатик, защото климатиците вече потребяват много по-малко енергия. Това значи, че подобни домашни системи могат да се изплатят много по-бързо в сравнение със стандартните панели на покрива. 

Подцененото пространство

Балконите са подценено засега в България пространство с голям потенциал. Панелът се закачва от външната страна на балкона и по този начин не заема жизнено пространство. В същото време фасадите на всяка сграда почти винаги имат много добра видимост към небето, така че да осигуряват максимално продължително и ефективно генериране на енергия за дома. Освен това са площ, която често не се използва оползотворява. Възможността да поставим свой панел на балкона си ни спестява и нуждата да имаме пряк достъп до покрива, което е важно в по-големите, многофамилни и многоетажни сгради.

Всичко това прави достъпните фотоволтаици за балкона все по-популярни в други държави. В Германия например над 400 000 подобни инсталации, с общ капацитет 200 мегавата вече са факт, като само в първите четири месеца са добавени на 50 000 нови потребители, показва статистиката. 

Денят, в който слънцето грее най-дълго в годината и потенциално произвеждаме най-много безплатна чиста енергия от него, беше добър повод да си припомним колко много възможности имаме да бъдем независими, да излезем от спиралата на бедността и в същото време да се погрижим за планетата.