Днес, 26 април, се навършват 37 години от ядрената катастрофа в Чернобил. В момента една от най-големите ядрени централи в Европа – тази в Запорожие – е окупирана от руските военни и от руската ядрена корпорация РОСАТОМ. Тази ситуация носи много рискове за сигурността на Запорожие, на другите реактори в Украйна, както и на цяла Европа. От „Грийнпийс“ настояваме за санкции за РОСАТОМ, както и окупаторите да напуснат централата.

Още миналото лято разследващ екип на „Грийнпийс“ – Германия разкри, че нивата на радиация в райони, класифицирани като съдържащи ядрени отпадъци, където са извършени руски военни операции, са поне три пъти по-високи от оценката на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). С подкрепата на украински учени от Чернобил екипът на „Грийнпийс“ – Германия документира, че поради руските военни действия срещу основни лаборатории, бази данни и системи за радиационен мониторинг, са нанесени сериозни щети на уникалната научна инфраструктура, разработена в сътрудничество с глобалната научна общност. Поразено е и лабораторно оборудване, необходимо за изследване на въздействието на радиацията върху хората и околната среда, като по този начин е застрашена безопасността на населението, както и на бъдещите поколения.

Екип на „Грийнпийс“ изследварадиоактивността около Чернобил с помощта на дрон.
Ейдриън Кол, дрон оператор от „Грийнпийс“ – Германия, работи с дрон за измерване на гама радиация. Зад него са генералният директор на SSE EcoCentre Серхии Кириейев и разследващият екип на „Грийнпийс“, които са там, за да вземат проби и да документират щетите от руската военна окупация в Чернобил. 15 юли 2022 г.
© Jeremy Sutton-Hibbert / Greenpeace

С одобрението и сътрудничеството на Държавната агенция на Украйна за управление на забранените зони (SAUEZM) и Министерството на външните работи на Украйна екипът на „Грийнпийс“ – Германия успя да проведе ограничено радиационно проучване в силно замърсената 30-километрова забранена зона в Чернобил. То беше ограничено от факта, че по-голямата част от зоната от 2600 km² не е проверена за руски противопехотни мини и не е почистена от тях.

„Разбирането на сложните радиационни ефекти в Чернобил е от съществено значение за света и това означава провеждане на изследвания и работа с международни учени. Всичко това е изложено на риск от войната на Русия срещу Украйна“, каза Шон Бърни, старши ядрен специалист в „Грийнпийс“ – Германия. „Учените и работниците, извършващи основен мониторинг на опасността от радиация, сега са застрашени от неизвестен брой руски противопехотни мини и противопехотни експлозиви. Това е още едно възмутително наследство от незаконната война на Русия и е престъпление срещу околната среда и световната наука. МААЕ, изглежда, не желае да обясни мащаба на радиационните опасности в Чернобил и въздействието на руската окупация.“

Предупредителни знаци относно радиацията в Червената гора в Чернобил, откъдето разследващият екип на „Грийнпийс“ взема проби. 16 юли 2022 г.
Предупредителни знаци относно радиацията в Червената гора в Чернобил, откъдето разследващият екип на „Грийнпийс“ взема проби. 16 юли 2022 г.
© Jeremy Sutton-Hibbert / Greenpeace

Някои детайли:

♦ В руския лагер близо до станция „Янов“ екипът на „Грийнпийс“ – Германия измери дози, вариращи от 0,18 µSv/h (микросиверта на час) до 2,5 µSv/h на височина 10 см. Най-високото ниво е повече от три пъти над оценката на МААЕ. На кръстовище, намиращо се на 1,5 км от бившия руски пътен блок и до Червената гора, мощността на дозата е била 7,7µSv/h – много по-висока от тази, измерена от МААЕ.

♦ В проби, измерени в мобилна лаборатория на място, беше показан рязък контраст в концентрациите на Cs-137, вариращи от 45 000 Bq/kg до под 500 Bq/kg. Нарушаването на почвените слоеве от руската армия може както да изведе на повърхността слабо замърсена почва от по-дълбоките слоеве, така и силно замърсена почва от други слоеве. Това може да доведе до по-високо ниво на миграция на радионуклиди в околната среда.

♦ Нещо повече, бяха направени измервания със специално създаден дрон (UAV), работещ на 100 м височина, които показват още по-високи нива на радиация в по-широка зона в южна посока. Над руския лагер бяха измерени около 200 cps, докато 600-700 метра по на юг най-високата активност беше почти 8000 cps – с фактор 40 по-висока.

С днешна дата централата в Запорожие продължава да бъде окупирана. За съжаление, продължават да са налице и рисковете от нова катастрофа. Затова от „Грийнпийс“ настояваме Русия и РОСАТОМ да напуснат ядрената централа в името на безопасността на цяла Европа. Единствено украинският ядрен регулатор SRNIU и украинската компания за производство на ядрена енергия ЕНЕРГОАТОМ имат легитимно право да управляват централата в Запорожие. Не бива повече да се забавя налагането на отдавна просрочените европейски санкции срещу РОСАТОМ – включително и прекратяване на всякаква търговия между европейските ядрени компании и руската ядрена индустрия.