В своя позиция по повод втората годишнина от началото на пълномащабната руска военна инвазия в Украйна, „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа препотвърждава солидарността си с народа на Украйна и призовава международната общност да направи повече за освобождаването на страната от руската агресия. Заедно с призивите и равносметките за щетите върху хората и околната среда, „Грийнпийс“ показва и реални примери от дейността си в Украйна, като дава сигнал, че продължава да работи усилено за гарантиране на ядрената безопасност, за ускоряване на зеленото възстановяване и за повишаване на енергийната независимост в страната.

На 24 февруари 2022 г. се случи онова, което десетилетия наред се смяташе за невъзможно в Европа – пълномащабно военно нахлуване в суверенна държава. Война на 200 км от границите на България. Десет години след окупацията на Крим от Русия и две години след началото на военната инвазия, равносметката е ясна. Смърт, отвличания, масови гробове, унищожение на цели градове, погазване на човешките права и безпрецедентно унищожаване на околната среда. Всеки ден, в ужасяващ мащаб.От самото начало на руската инвазия „Грийнпийс“ се стреми да подкрепя народа на Украйна. Само няколко месеца след началото на войната „Грийнпийс“ започна работа по възстановяване на разрушени от военните действия болници, училища и детски градини – по нов, зелен, устойчив начин. През тези две години наши екипи следяха отблизо повишаващата се опасност от възникване на ядрен инцидент или радиоактивно замърсяване в следствие на военната агресия. На ред с това картирахме престъпленията на руската страна срещу околната среда, изготвяхме доклади, препоръки, информирахме обществеността.

Грийнпийс“ и зеленото възстановяване в Украйна

Инсталиране на соларни панели на покрива на поликлиниката в село Хоренка, район Буча през януари 2023 г.
© Oleksandr Popenko / Greenpeace

Украинският район Буча, недалеч от Киев, става печално известен с цивилните жертви и масовите гробове, които руската армия оставя след себе си през първите седмици на инвазията. Болницата в село Хоренка е улучена от шрапнел, електричеството спира още на 25 февруари 2022 г., отоплителната система също се поврежда. В тези условия работата на лекарите става почти невъзможна. След освобождаването на района, „Грийнпийс“ заедно с партньорски организации се ангажират да я възстановят по нов, устойчив начин. Поправени са прозорците и фасадите, инсталирана е термопомпа за отопление, на покрива е монтирана соларна система, а към нея са свързани и батерии за съхранение на излишната енергия.

В месеците, които следват, енергийната система на Украйна е подложена на постоянни атаки. Електричеството спира често, но системата от слънчеви панели, термопомпа и батерии дава възможност на болницата да приема пациенти необезпокоявано. С времето сградата дори се налага като новия сборен пункт за общността – хората се събират там да заредят телефоните си, да чуят новините или да се стоплят с чаша чай.

През февруари 2024 г. се навършва една пълна година, откакто тази система функционира. През този период токът в поликлиниката спира 26 пъти за общо 58 часа. В повечето случаи обаче персоналът дори не забелязва. Отчетните данни за периода говорят сами за себе си:

  • 55% по-малък разход на електричество за годината, благодарение на соларните панели;
  • 43% по-малък разход за отопление, благодарение на термопомпата, в сравнение с отоплението на газов бойлер преди реновацията.
  • С 2/3 по-малък общ разход на енергия само благодарение на мерките за енергийна ефективност – термоизолация на стените и покрива, плюс сменени прозорци.

От пример за разруха и безнадежност, сградата се превърна във вдъхновение, в символ на надежда и в зелен прототип за ползите от енергийната трансформация, който може да бъде прилаган не само в социалната инфраструктура на Украйна, но и в други държави, които изостават с прехода към климатична неутралност.Днес „Грийнпийс“ вече работи за преобразяването и на други обекти, пострадали от войната. Като детска градина в Хостомел, която се сдоби със соларни панели този месец или болници и училища, чиито реконструкции към момента са в различен етап на развитие. В двете години от 24 февруари 2022 насам, „Грийнпийс“ разшири партньорската си мрежа в Украйна и вече работи в посока подпомагане на цели градове и региони по пътя към зелена модернизация и повишаване на енергийната независимост.

Грийнпийс“ и опасността от възникване на радиационно замърсяване

В последните две години „Грийнпийс“ прави всичко по силите си за предотвратяване на ядрен инцидент или радиационно замърсяване, което може да възникне като следствие от руската агресия в Украйна. Като част от работата си на терен, през ноември 2023 г. „Грийнпийс“ инсталира сензори, които измерват и предават на живо промени в нивата на радиационния фон. Техниката е разположена върху сградите на училища и болници в няколко града, както и в близост до ядрени централи. Целта е да се предостави по-добра възможност за ранно предупреждение, в случай на изтичане на радиация. Данните от тези сензори захранват в реално време картата SaveEcoBot, която е достъпна онлайн.

Дни преди окупирането на Запорожката АЕЦ през март 2022 г., нашият екип излезе с доклад, който подробно описва колко уязвими са реакторите в случай на повреда в електрическата мрежа или ограничаване на достъпа до вода за охлаждане. Последствията от прекъсване на възможността за охлаждане на спрените реактори представлява сериозна заплаха не само за хората в Украйна, но и далеч отвъд границите на страната, а в хода на военните действия от 24 февруари 2022 г. насам, достъпът до вода, но най-вече до електрическата мрежа беше прекъсван множество пъти, с което степента на риск се покачваше значително.

„Грийнпийс“ открито призова за санкции срещу „Росатом“ и в специален доклад от юли 2023 г. разкритикува френски и германски енергийни компании, които продължават да търгуват с руската държавна корпорация. „Росатом“ има пряко отношение към военната окупация на АЕЦ „Запорижие“ и всяко търговско сътрудничество с нея на практика подпомага войната на Кремъл и увеличава рисковете от ядрена катастрофа. През септември 2023 г. пък „Грийнпийс“ излезе с нов доклад, който със сателитни изображения доказва как руските въоръжени сили са превърнали Запорожката АЕЦ във военна база и в площадка за изстрелване на бойни ракети срещу украинските градове от другата страна на река Днепър.

Грийнпийс“ и престъпленията срещу природата

Вземане на проби по време на мисията в Чернобил през ноември 2023 г.
© Greenpeace

След изтласкването на руските войски от зоната на Чернобил през април 2022 г., „Грийнпийс“ беше първата независима международна организация, която пристигна на терен да оцени щетите. Документирано беше умишленото унищожаване на научно оборудване, кражба на компютри и уникални исторически радиационни данни, изключително важни за работата на украинските учени в Чернобил. Освен всичко, руските военни бяха прокопали окопите си в силно радиоактивната зона на „Червената гора“ – с пълно пренебрежение към собствената си безопасност или към последствията за хората и природата от запрашаването на земна маса в една от най-токсичните точки на Чернобил.

На 6 юни 2023 г. светът стана свидетел на едно от най-големите умишлени престъпления срещу природата – разрушаването на язовир Каховка от руската армия. В своя позиция „Грийнпийс“ осъди това и публикува данни за замърсяването и последствията върху хората и природата. Фокус на работата в този контекст бяха и нововъзникналите рискове за охлаждането на реакторите в Запорожката АЕЦ, следствие от спада на водното ниво.

Още от февруари 2022 г. „Грийнпийс“ следи и внимателно анализира щетите от престъпленията срещу околната среда, които войната на Путин нанася в Украйна. От февруари 2023 г. те са част от интерактивна карта, която се обновява периодично. Към момента екипът ни вече си сътрудничи с множество организации, специализирани в темата за престъпленията срещу околната среда.

Днес по повод втората годишнина от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, „Грийнпийс“ заявява решимостта си да продължи разследванията и да събере достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато наказателно преследване и трибунал, на който Русия да отговаря за международните военни престъпления срещу околната среда, които продължава да извършва.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е повратен момент в световния ред след 1945 г. и явно нарушение на Хартата на ООН, която гарантира суверенитета и териториалната цялост на държавите. Опустошителните последици за хората, икономиката, околната среда и сигурността за Украйна също имат безпрецедентно регионално и световно въздействие. Ето защо е глобален приоритет да не се допуска незаконната война на Русия да възтържествува. На тази втора годишнина от пълномащабната военна инвазия обаче трябва да признаем, че наложените международни санкции, помощта и подкрепата, предоставени от международната общност, не са достатъчни, за да освободят Украйна от агресията на Русия. Вярваме, че международната общност трябва значително да увеличи усилията си, за да гарантира на народа на Украйна законното право на живот в мир и устойчиво развитие. През следващите месеци и години „Грийнпийс“ ще засили подкрепата си за Украйна по пътя ѝ към обновление и зелено възстановяване.