People looking at the exhibition Save Soil

От 31.07.2023 до 15.08.2023 в градина “Кристал” в София, ще се състои изложба посветена на опазването на почвите. Организатор на изложбата е движението „Спасете почвата“ в България.

По данни на Министерството на околната среда и водите около 85% от почвите в България са подложени на ерозия, което води до деградация. България е и една от 6-те държави, засегнати от суша по време на горещата вълна през миналото лято.

Двуседмичната изложба в градина Кристал, представя снимки илюстриращи нарастващият проблем с деградацията на почвите в световен мащаб, както и цитати от български експерти, посветени на възможните решения.

Повече информация за движение „Спасете почвата“:

“Спасете почвата” е движение, подкрепяно от Организацията на обединените нации и Световната продоволствена програма, което цели разрешаване на глобалната криза, произтичаща от деградацията на почвата, и оказване на подкрепа на правителствата при прилагането на конкретни промени в законодателствата, насочени към здравето на почвата.

● 74 държави са изразили подкрепа за движението и мерките в полза на здравето на почвата;

● 8 държави са подписали меморандум за разбирателство със “Спасете почвата”;

● 3,9 милиарда души са изразили подкрепа за “Спасете почвата”;

● Десетки хиляди хора присъстваха на препълнените събития на “Спасете почвата” в цяла Европа през последните месеци.

„Спасете Почвата“ подкрепя страните в целия свят в прилагането на политики за поддържане на минимум 3 до 6% органично вещество в земеделските почви.

След като получи невероятен отзвук и подкрепа от публични личности като д-р Джейн Гудол, Will.i.am, SZA, Джеси Уилямс, Ty Dolla $ign, Марк Уолбърг, професор Ратан Лал (носител на Световната награда за прехрана за 2020 г.) и много други, „Спасете Почвата“ достигна до над 4 милиарда души.

По време на 100-дневното си пътешествие с мотоциклет за повишаване на осведомеността за кризата и да вдъхнови промени в политиките на страните, основателят на „Спасете Почвата“ Садгуру посети България на 19 април 2022 г. и проведе събитие в зала „Джон Атанасов“ в София с над 1000 участници.

Почвите, отделящи въглерод, допринасят значително за горските пожари, които опустошават екология и икономика. Нека Европа започне спешни политически реформи, за да защити своите почви. Нашите Действия Сега ще определят как децата ни преживяват Живота на планетата.“ – Садгуру, основател на „Спасете Почвата“

За допълнителни запитвания, моля, изпратете имейл на: media.eu@consciousplanet.org

За повече информация: Savesoil.org