Със скандирания “Искаме чист въздух” и надписи “Търпението свърши” над 200 души – деца и  родители – излязоха на протест в Димитровград на 22 октомври /вижте видео/. По-рано близо 800 подписаха петиция с искане ТЕЦ “Марица 3” да спре системното замърсяване на града серен диоксид и прах над нормите. В световен мащаб изгарянето на въглища е опасно не само за здравето на хората – то е основен източник и на парникови газове – въглищата са отговорни сумарно за 80% от въглеродните емисии от 1870 г. досега.

Шествието в Димитровград започна с изложба на детски рисунки пред общината и приключи пред сградата на ТЕЦ “Марица 3”. Там протестиращите връчиха на ръководството детски рисунки и ултиматум централата да спре да замърсява.  Пред централата имаше контрапротест на служители на “Марица 3”.

ТЕЦ „Марица 3“ осигурява пренебрежителна част от електроенергията на България. Но е сред най-замърсяващите електроцентрали в България. Централата  редовно превишава допустимимте норми за серен диоксид, тежки метали и прах. Те са причина за астма при деца и възрастни, повишена уязвимост към респираторни инфекции, хронична обструктивна белодробна болест, рак, сърдечно-съдови заболявания, и др.

„ПРЕСТЪПЛЕНИЕ“, написаха активисти на „Грийнпийс“ върху охладителната кула на ТЕЦ-а в зрелищна акция седмица по-рано. Те поиска отнемане на разрешителното на централата, тъй като тя не го спазва. На следващия ден ТЕЦ-ът заличи надписа с българското знаме. 

Представителят на Борда на директорите на „Марица 3“ Юлиян Семердижев нарече твърденията за превишаване на нормите за замърсяване „неподплатени и неотговарящи на реалността“. Но те се потвърждават от официални данни на Министерство на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите.

Нарушенията на „Марица 3“ са заплаха не само здравето на хората. Те застрашават от спиране всички ТЕЦ. Това е така, защото получената от Европейската комисия дерогация позволява само определен брой нарушения на всички ТЕЦ, а те идват основно от “Марица 3” и се пишат “на общата сметка”. „Марица 3“ неведнъж са била затваряна заради замърсяване, но решенията падат в съда.

През февруари 2023 г. към нарушенията им се добавиха още: европрокуратурата разследва всички дружества около Ковачки (сред които е “Марица 3”) за фалшиво занижаване на количеството въглеродни емисии, с което централата си спестява десетки милиони от дължими суми за замърсяване. Според “За Земята” това се е случвало години наред под чадъра на институциите. Други близо 24 милиона лева са спестени от дружествата около Ковачки от неплатени задължения за данъци и осигуровки.

Вижте видео от акцията на „Грийнпийс“: https://www.youtube.com/watch?v=PkZhoAKuPv8