Това е най-лесният начин да помогнете да се ограничи глобалното затопляне

Започнете още днес.

1. Използвайте възобновяема енергия
Попитайте местното електроразпределително дружество кога ще започне да продава „зелена електроенергия”. От 5 до 11% от електроенергията, произведена в България (в зависимост от количеството валежи през годината), идва от водноелектрически централи без изгарянето на каквито и да е горива. В България се изграждат и ветропаркове и централи за слънчева енергия. Когато са изградени на подходящите места, те помагат да се ограничи производството на енергия от изгарянето на въглища например.

2. Купувайте енергийноефективни уреди
Когато купувате перална машина, хладилник, миялна машина или печка, изберете най-ефективния модел, който можете да си позволите, поне от клас А. Тези модели са малко по-скъпи, но се изплащат чрез по-ниските сметки за електричество. Същото важи и за офис оборудването като компютри, копирни машини, принтери. Информирайте се за уредите в интернет или търсете логото на Energy Star.

3. Енергоспестяващите лампи са по-евтини в дългосрочен план
Заменете обикновените крушки с енергоспестяващи лампи. Те са доста по-скъпи от обикновените, но с тях накрая спестявате пари, защото използват само около една четвърт от електричеството, за да произведат същата светлина. Освен това са 4 пъти по-трайни от нормалните електрически крушки!

4. Избягвайте „режима на готовност” и изключвайте лампите
Изключвайте телевизорите, видео и аудио системите и компютрите, когато не ги използвате. Енергията, изразходена от тях в „режим на готовност”, се равнява на 10% до 60% от целия им енергиен разход. Изключвайте лампите, когато не сте в стаята – така веднага спестявате енергия. Изключвайте мониторите на компютрите, когато не работите на тях.

5. Перете икономично
Включвайте пералнята или миялната машина, само когато можете да ползвате пълния им капацитет. Използвайте прах за пране, подходящ за пране при ниски температури и използвайте икономични програми. Доказано е, че повечето прахове за пране се справят с прането толкова добре и на 40°C, колкото и на 60°C.

6. Хладилниците
Не оставяйте вратата на хладилника отворена по-дълго време от необходимото.Охлаждайте храната, преди да я сложите в хладилника или фризера, размразявайте го редовно и поддържайте подходяща температура. По възможност не поставяйте печката и хладилника един до друг.

7. Придвижването до работа или училище
Когато се придвижвате на къси разстояния, ходете пеша! Използвайте колело за близки разстояния и пазаруване. Така ще се поддържате в добра форма и ще ви е приятно! За по-дълги разстояния използвайте повече обществения транспорт, например автобуси и влакове. Колкото повече се използват, толкова повече средства ще има за тяхното подобрение. Когато пътувате за работа, пътувайте заедно с колеги или приятели – шофирането до работа е поне една трета от разстоянието, което годишно изминавате с колата си.

8. Колата
Когато си купувате кола, нека тя да е икономична и да не вреди на природата. Това не само ще ви спести пари, но и ще предотврати излъчването на още количества CO2 в атмосферата. Уверете се, че гумите ви са правилно напомпани – това може да ви спести 5% от разходите за бензин. Изключвайте мотора, когато не сте в движение.

9. Намалете пътуването със самолет
Когато пътувате на почивка със самолет, допринасяте значително към емисиите на въглероден диоксид, които причиняват промени в климата. Затова прекарвайте почивката си по-близо до вкъщи или се придвижвайте с други видове транспорт, например влак, автобус или кораб. Ако ви се налага да летите, обмислете закупуването на „въглеродни кредити”, за да компенсирате емисиите, причинени от вашия полет.

10. Радвайте се на слънцето! 🙂
Дали не може да сложите слънчеви панели на покрива на къщата и да превърнете собствения си дом в малка чиста електроцентрала?!

11. Станете „свидетел на климатичните промени”
Какво се е променило във вашия град или наоколо? Имате ли наблюдения за начините, по които променящият се климат влияе на вашия район? За WWF е ценно да споделите вашите истории. Изпратете ни имейл. Най-интересните разкази и наблюдения, ще бъдат публикувани на страницата ни в интернет.

12. Изпратете “климатична” електронна картичка на приятелите и роднините си

13. Пробвайте да разубедите хората, които са скептични към промените в климата
Може би имате приятели, колеги или дори член на семейството, който все още смята, че глобалното затопляне е мит и пълни глупости? Прочетете няколко съвета как да ги убедите в противното.

14. Забавлявайте се с онлайн игрите на WWF
За най-малките: Затворете по най-бързия начин замърсяващите топлоелектрически централи, захранвани с въглища.

За по-големите: Лесно ли е да си климатичен бизнес лидер? Проверете със стратегическата игра на WWF и Алианц.

15. Изчислете “въглеродния си отпечатък”
Ресурсите на колко планети Земя са необходими, за да поддържате вашия начин на живот и как може да промените това? Проверете сами с онлайн калкулатора на WWF.

16. Включете се в “Часът на Земята”
Инициативата „Часът на Земята” на WWF е създадена, за да се противопостави на най-голямата заплаха, пред която се е изправяла някога нашата планета – промените в климата. Акцията се основава на едно съвсем просто действие – всички светлини се изключват за един час като послание за нуждата от незабавни мерки срещу промените в климата.

Тази простичка идея завладя сърцата и умовете на хората по целия свят. Затова в 20.30 ч. местно време в последната събота на месец март милиони хора в някои от най-големите градове на света, включително Лондон, Париж, Ню Йорк, Сидни, Пекин и дори София, се обединяват и изключват осветлението за „Часът на Земята”.